8 березня - Міжнародний жіночий день

 


8 березня Україна та інші країни світу відзначають Міжнародний жіночий день. Він має складну історію виникнення, неодноразово трансформувався та наповнювалося дещо різними сенсами. Суспільне аналізувало історію цієї дати та намагалося з’ясувати, чому Міжнародний жіночий день – не зовсім свято.


8 березня в Україні та світі святкують Міжнародний жіночий день. Цього дня відзначаються досягнення жінок в різних сферах незалежно від національних чи етнічних кордонів, мовних, культурних, економічних і політичних відмінностей.

 

Ідея відзначення свята з’явилася під час Другої міжнародної жіночої конференції, яка відбулась у Копенгагені у 1910 році. Згодом цього дня жінки різних країн світу  почали виходити на вулиці з демонстраціями, відстоюючи таким чином права жінок.

 

На світовому рівні це свято почали відзначати з 1975 року після заклику Організації Об’єднаних Націй. У 1977 році Генеральна Асамблея ООН звернулася до всіх держав

з тим, аби проголосити будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для усунення дискримінації жінок і для їхнього повного й рівноправного залучення до соціального розвитку.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Медіаосвіта та медіаграмотність.

Тиждень психології.